utorok 10. septembra 2013

Oprava

V poslednom blogu: "Old school vs. New school" som si našiel chybu  a dosť podstatnú, tak dám opravu, aby nedošlo k nedorozumeniu.
 
 Väčšinou mu za ňu platia v peniazoch, ale sú prípady, kedy dostáva odmenu vo forme opcií na podiel, ktoré si po určitej dobe môže a niekedy dokonca musí uplatniť.

Malo to byt asi takto:
 Väčšinou mu za ňu platia v peniazoch, ale sú aj prípady, kedy dostáva odmenu vo forme opcií na podiel, ktoré po uplatnení neskôr môže, alebo dokonca musí odpredať. Len pre lepšie pochopenie, čo to znamená:

1) Investor zabezpečí financovanie, povedzme 500k USD.
2) Manažér pripraví tím a dostane 20% opciu na firmu, ale podmienkou je, aby dosiahol s tímom performance 100% do 3 rokov.
3) Po 3 rokoch, pokiaľ firma nemá Net liquidation Value 1M USD, tak si svoju opciu nemôže uplatniť, ak ju ale má, tak automaticky dostáva plnenie opcie, čo je v jeho prípade 20% firmy.
Jeho podiel je teda 200k a investorovi ostáva suma 800k USD, čiže 80%, majoritný podiel.
4) Niekedy vo firme ostať môže, ale niekedy musí podiel odpredať a predkupné pravo na ten podiel má práve investor. (ďalšiu opciu :) )

Dôvod, prečo sa to robí je ten, že na začiatku úplne stačí, že advisor za svoje služby dostáva plat, ale aby bol dostatočne motivovaný urobiť čo najlepší výsledok, tak musí participovať na zisku celej firmy. Je ale jasné, že na začiatku mu investor nedá podiel 20%, pretože by to znamenalo, že ešte nič neurobil a v nominálnej sume by hneď dostal 100k USD. Takže preto tie opcie na podiel.
Keď nedosiahne performance, tak mu opcie môžu prepadnúť, ale nemusia. Samozrejme spomínal som aj worst case scenario a to znamená, že to je limit, pod ktorý sa firma nemôže dostať v Net Liquidation Value. Ak sa dostane, manažér (advisor) automaticky končí, ale pokiaľ sa tak nestane, tak má platný mandát na obdobie a investor by s tým nemal mať problém.

Dôvod, prečo sa investor snaží manažéra vyplatiť a dostať z firmy preč je, že tú firmu chce mať proste pre seba. Za tie 3 roky, čo v nej manažér sedel, sa tam iste vyselektovalo mnoho kandidátov na jeho pozíciu a investor si môže vybrať lačnejšiu alternatívu. Kandidáta, ktorý sa naučil v podstate všetko, čo advisor robil.

Niekomu sa môže zdať, že tých 200k nie je moc za tie roky, ale ten advisor tam nesedí len tak a nerozkazuje mladým, čo majú robiť. On sa väčšinou zapája, má normálny plat, a niekedy aj obchoduje, číže vytvára performance, z ktorého má performance fee. alebo tiež môže do toho len kecať, ale zase na druhú stranu, môže robiť konzultanta aj pre iné firmy.Je to veľmi rozmanitá robota.
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára